Oeps een nestje, wat nu ?

- Homepage - - Konijnen info - - Konijnenziektes - - EHBO Doos - - Stichting konijnenbelangen - - Waar koop je een konijn ? - - Waarom moet je konijnen samen houden - - Huisvesting - - Foto's - - Konijnen en cavia's samen ? - - Oeps een nestje, wat nu ? - - Opvangcentra - - Links - - Contact - - Gastenboek -

Uw konijn is ongewenst drachtig geworden, wat nu ?

Wat als eerste heel belangrijk is, is dat de ram er direct bij weg wordt gehaald.
Een konijn is namelijk na de bevalling direct weer vruchtbaar. Als uw ram er dan nog bij zit, heeft u over ongeveer een maand weer een nest. Laat de ram castreren zodat hij later weer bij de voedster kan ! Een konijn hoort niet alleen te leven.
Als dit is gebeurd, is het natuurlijk goed om te weten wat u kan verwachten.
Een konijn draagt gemiddeld 28 tot 32 dagen. De jongen van een konijn zijn nestblijvers, ze worden naakt geboren. Een drachtig konijn zal een nest gaan maken van haren en hooi/stro. Geef uw konijn dus ook voldoende hooi en stro vlak voor de uitgerekende datum. Een drachtig konijn hoef je niet meer te voeren dan anders, een te dik konijn kan namelijk erg schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Als het konijn bevallen is, heeft het natuurlijk wel meer voer nodig, geef het konijn 5 - 6 keer zoveel als anders. Ook witlof is goed voor de melkproductie, als je konijn dit niet kent, bouw het dan langzaam op en geef niet meteen teveel. Als de jongen bij de moeder weg zijn, moet ze natuurlijk weer de normale hoeveelheid voer krijgen. ( 25 gram per kilogewicht. )

Als de jongen zijn geboren, moet er op de eerste dag een nest controle worden gedaan. Mocht de moeder haar nest erg goed beschermen, lok haar dan met wat voer bij het nest weg. Haal je hand door de mest van het konijn, zodat je geen andere geur op de jongen overbrengt. Controleer voorzichtig of alle jongen leven door ze met 1 vinger aan te raken en te voelen of ze warm zijn. Dode jongen liggen meestal onderop en die moet je uit het nest halen. Als er jongen naast het nest liggen kun je die het best bij de andere jongen leggen. Konijnen zorgen niet de hele dag door voor hun jongen. De moeder geeft ze 2 keer per dag drinken en zal verder niet veel naar haar jongen omkijken. De moeder moet ook de ruimte hebben om even bij haar nest weg te gaan. Als de jongen stil zijn is het goed, als ze de hele dag veel piepen dan krijgen ze te weinig eten, jonge konijntjes horen een bolle, volle buik te hebben, als ze dat niet hebben en veel piepen moet je ze handmatig bijvoeren. Er is speciale melk voor jonge konijntjes op de markt.

Heb je pasgeboren konijntjes maar geeft de moeder ze geen melk? Je kunt speciale konijnenmelk bestellen bij de stichting konijnenbelangen . In geval van nood kan eventueel rauwe, onbewerkte (dus niet uit een pak!) geitenmelk ook als vervanger voor moedermelk. Konijnenjongen mag je nooit gewone melk geven. Hier zullen ze van doodgaan. Ook met puppymelk etc. moet je erg oppassen!
Spullen om zelf te voeren kun je halen bij de apotheek en dierenwinkels. Om te voorkomen dat je met het tuutje van het spuitje dat je gebruikt de bekjes van de jonge konijntjes beschadigd, kun je een stukje fietsventielslang gebruiken, dat zit bijvoorbeeld in een fietsbandreparatiesetje. Een voedingsschema staat op de website van de stichting konijnenbelangen .

De eerste 10 dagen kunnen de jongen het best met rust gelaten worden. Tussen de 10 en 14 dagen zullen de oogjes open gaan en de jongen zullen actiever worden. Je zult ze ook voor het eerst buiten het nest zien komen. Vanaf dag 18 -22 zullen ze steeds vaker vanzelf rond gaan lopen. Dit betekend dat je veel tijd met de jongen door mag gaan brengen, om ze goed te socialiseren. Pak ze voorzichtig op om ze te laten wennen. Speel met ze, en laat ze dan vooral op jou afkomen. Zorg er voor dat de konijnen lekker de ruimte hebben, koop bijvoorbeeld een kamerren waarin ze flink kunnen rennen en springen. Zet een kartonnen doos en wat ander speelgoed er in zodat de kleine konijntjes de wereld kunnen gaan ondekken. De jongen zullen ook langzamerhand met moeder mee gaan eten van het voer. Eventueel kun je de jongen speciaal voer geven voor jonge konijnen, hier zitten meer eiwitten in die de groei bevorderen. Weeg de konijntjes regelmatig, een te snelle groei is niet goed voor het konijn, meng dan gewoon voer met het jonge konijnenvoer. Geef dit jonge konijnenvoer nooit langer dan tot de leeftijd van 6 maanden, je kunt best eerder overgaan op normaal voer zelfs. Je kunt de jonge konijntjes ook gelijk groenvoer mee laten eten, zo wennen ze daar alvast goed aan. Als ze diaree krijgen minder dan wat, maar in principe mogen ze zelf beslissen wat genoeg is. De jonge konijnen mogen zoveel droogvoer (biks) eten als ze willen, net
zoals hun moeder zolang die zoogt.
De jongen moeten minimaal 8 week bij de moeder blijven ! Doe je ze eerder bij de moeder weg, kan dit later voor gezondheidsproblemen zorgen.
Als de moeder na de bevalling direct weer gedekt is en dus een maand later een nieuw nest heeft, haal dan wel de oudere jongen bij de moeder weg, zodat de moeder haar nieuwe nest kan voeden, de oudere jongen kunnen dan zelf al eten. Als ze bij de moeder weg zijn hou ze dan goed in de gaten !

Geslachtsrijp
Rammen zijn geslachtsrijp vanaf ongeveer 3 maanden oud. Het is dus belangrijk dat ze op die leeftijd gescheiden van voedsters zitten, tot ze de leeftijd bereiken dat ze gecastreerd kunnen worden. Voedsters zijn meestal iets later vruchtbaar dan rammen, maar ook bij voedsters zou ik de leeftijd van 3 maanden aanhouden om ze van rammen te scheiden, die leeftijd is immers nog veel te jong om moeder te worden.

Is je voedster niet bij een ram langs geweest, maar maakt ze wel een nest ? Dan is ze schijnzwanger. Het nest wat de voedster maakt kan gewoon weggehaald worden.

Omdat er al heel erg veel konijnen in opvangcentra zitten ben ik absoluut tegen het fokken van pretnestjes. Wil je een keer mee maken hoe het is om een nest te zien opgroeien, neem dan eens contact op met een opvang. Zij krijgen vaak drachtige voedsters binnen waar ze dan een pleeggezin voor zoeken !