Waarom moet je konijnen samen houden

- Homepage - - Konijnen info - - Konijnenziektes - - EHBO Doos - - Stichting konijnenbelangen - - Waar koop je een konijn ? - - Waarom moet je konijnen samen houden - - Huisvesting - - Foto's - - Konijnen en cavia's samen ? - - Oeps een nestje, wat nu ? - - Opvangcentra - - Links - - Contact - - Gastenboek -

Konijnen zijn hele sociale dieren, maar helaas leeft 72% van de konijnen in Nederland alleen. Het houden van een konijn alleen heeft allerlei nadelen.
De gemiddelde leeftijd van een konijn wat alleen wordt gehouden, in een te klein hok en slechte verzorging, is 3 jaar. Terwijl een konijn makkelijk 8 tot 12 jaar kan worden.
Gevolgen van eenzaamheid bij konijnen zijn onderandere : Tralieknagen, veel krabben in de hoeken van de kooi, aan de kooi en tralies likken, te veel eten met als gevolg overgewicht,of juist te weinig eten met als gevolg ernstig gewichtsverlies.
Een konijn kan sterven van eenzaamheid !

Als je er over na denkt om een konijn aan te schaffen, ga dan altijd voor 2 konijnen ! Heb je 1 konijn alleen, ga er dan eens over na denken of het niet leuker is voor het konijn om een maatje te krijgen.
Het is niet alleen ontzettend goed en fijn voor het konijn om samen te zitten, maar ook voor u zelf. Wat is nou leuker dan twee konijnen samen te zien, liggen, eten, spelen en wassen ? U wil waarschijnlijk nooit meer terug naar 1 konijn !
Een konijn knapt er zo van op om een maatje te hebben, en als u denkt dat u konijn gelukkig is, nu hij of zij alleen zit, zult u zich er over verbazen hoe gelukkig het konijn is met een soortgenoot !

Bij een koppeling moet de ram altijd gecastreerd zijn. Is de voedster gecastreerd en de ram niet, dan zal de ram onder invloed van zijn hormonen, oneindig op de voedster blijven rijden en zal de voedster dus eindeloos door de ram worden lastiggevallen. Dit zorgt voor enorm veel stress en is absoluut niet goed voor konijnen.


Een koppeling van 2 rammen is eigenlijk een kansloze koppeling, maar wil het nog enige kans maken, moeten beide rammen jong gecastreerd zijn. Ook bij de koppeling van 2 voedsters gaat het makkelijker als beiden gecastreerd zijn, hoewel ook die combinatie weinig kans van slagen heeft.

Ga dus altijd voor een gecastreerde ram met voedster, dit heeft de grootste kans van slagen ! U kunt het beste eens kijken bij een konijnenopvang, hier zijn de rammen al gecastreerd en alle konijnen geent. Ook helpt de opvang u met koppelen en wordt er correcte informatie gegeven !

Bent u nog niet helemaal overtuigd ? Kijk dan gauw bij het kopje foto's en u zult smelten als u meerdere konijnen samen ziet :)